Onderhouden van kurk producten.

Terug naar blog overzicht Yamkas kurk producten

Kurk is een veelzijdig en natuurlijk materiaal. Onze yoga producten gemaakt van of met kurk zijn niet meer weg te denken uit de Yamkas yoga collectie. Hoe leuk kurk er ook uitziet, het ziet er het beste uit wanneer het in topconditie verkeert. Van veel materialen weten we precies hoe we het onderhouden maar van kurk vaak nog niet exact.  In dit artikel omschrijven de do’s & don’ts m.b.t. het onderhouden van kurkproducten.

Hoe langer je wacht, hoe viezer het kurk wordt

Het is vanzelfsprekend, maar hoe langer je wacht met het schoonmaken van het kurk, hoe groter de kans is dat het materiaal nog viezer wordt. En hoe viezer het kurk is, hoe moeilijker je het uiteindelijk schoon krijgt. Viezigheid op kurk is vaak een mengsel van zweet en vuil. Om er zeker van te zijn dat het kurk weer helemaal schoon wordt, kun je beter zo snel mogelijk na elke sessie het onderhouden. Lees hieronder de drie onderhoudsmethoden:

Methode 1

Een methode om de producten te onderhouden is met behulp van een vochtige doek met warm water. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de doek niet te nat is. Dompel deze daarom in een bak met warm water of houdt hem even onder de kraan en wring hem vervolgens goed uit. Dep de doek vervolgens stevig op de vlekken om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Methode 2

Lukt het kurk schoonmaken niet met alleen warm water kan er milde zeep gebruikt worden. Vul hiervoor een bak met wat lauwwarm water en voeg de zeep toe. Meng beide goed door elkaar en dompel vervolgens je zachte doek in het mengsel. Knijp deze goed uit en dep of wrijf vervolgens opnieuw over de vlekken. Het vuil dat er met alleen water niet uitging zal nu naar alle waarschijnlijkheid makkelijker van het kurk loskomen.

Methode 3

Zijn de vlekken nog steeds niet helemaal verdwenen? Probeer het dan nog met behulp van wat bakpoeder en wat water. Voor deze methode van onderhouden maak je eerst een dikke pasta van het bakpoeder. Dit doe je door het te mengen met wat water en vervolgens goed door elkaar te roeren. Smeer de pasta vervolgens op de vlek en laat deze even intrekken. Na enige tijd haal je de pasta weer van het kurk af met behulp van wat water. En, zijn de vlekken nu wel helemaal verdwenen.

Dont’s

Na het lezen van de drie onderhoudmethoden zijn er ook een aantal don’ts. Om je te behoeden voor het beschadigen van je producten of het verergeren van de vlekken lees je hieronder drie punten die je beter niet kunt doen.

Niet te veel water

Waar je in bovenstaande tips over kurk schoonmaken hebt kunnen lezen dat vocht goed is, is een teveel aan water niet heel handig. Het is dan ook niet aan te raden om je producten met kurk helemaal onder te dompelen in een bak water. Kurk en water zijn geen hele goede match. Bij een teveel aan water is de kans dan ook groot dat de structuur van het kurk aangetast wordt, waardoor de kwaliteit van het materiaal hard achteruit gaat.

De wasmachine is een echte no-go

Als onderdompelen in water al niet goed is voor de kwaliteit van het kurk, dan begrijp je ook dat een wasbeurt in de wasmachine niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het materiaal. Niet alleen worden je kurkproduct nu volledig ondergedompeld in water, maar ze worden ook nog eens flink door elkaar geschud. Dat maakt de kans dat het kurk beschadigen is erg groot.

Nooit even schuren

Als je hardnekkig vuil van waar dan ook wilt verwijderen, dan ben je misschien geneigd om gebruik te maken van een schuursponsje en eventueel van wat schuurmiddel. Niet doen als je het kurk product schoon wilt maken! Zowel het schuursponsje als het schuurmiddel kunnen namelijk flink wat schade toebrengen. Hierdoor kan het kurk zijn originele structuur verliezen.