Wat is de kracht van visualiseren?

Terug naar blog overzicht Visualization

Werkt visualiseren wel echt? Ja hoor, niets zweverigs aan. De wetenschap heeft inmiddels lang en breed aangetoond dat gedachten je hersenen vergelijkbare instructies geven als handelingen.

Werk en topsport hebben veel raakvlakken. In beide gevallen moet er met regelmaat gepresteerd worden onder druk. Deze druk zorgt voor spanning en emoties, in sommige gevallen zelfs angst. In tegenstelling tot een sporter, die vaak van minuut tot minuut weet wat er gaat gebeuren en wat er van hem verwacht wordt, kent het werk soms onvoorspelbare wendingen. Door gebruik te maken van visualisatie, ofwel trainen in gedachten, is het mogelijk om je op deze wisselende scenario’s voor te bereiden. Voor het trainen van procedures (techniek), handelen (tactiek) en voor het evalueren kan visualisatie een sterk hulpmiddel zijn. Het kan je helpen om met de juiste mindset en met zelfvertrouwen te handelen, ook in situaties waar je (nog) niet of nauwelijks ervaring mee hebt.

Met visualisatie kun je nieuwe dingen oefenen

Met verbeeldingsoefeningen kun je een vaardigheid of situatie oefenen zonder dat je de beweging of taak daadwerkelijk uitvoert. Het heeft als voordeel dat je op allerlei plaatsen en zelfgekozen momenten kunt oefenen. Als je iets visualiseert, dan zie je niet alleen, maar hoor je ook dingen, je ruikt je omgeving en je voelt je spieren. Ook ervaar je de emoties die bij het beeld in je hoofd horen. Het is een levensechte simulatie van een gebeurtenis in je gedachten. Door het te verbeelden ben je voorbereid op de uitvoering van de werkzaamheden of taak. Hierdoor zal het in het echt uitvoeren van de werkzaamheden of taak, in het algemeen makkelijker en beter gaan. Met visualisatie kun je zonder risico nieuwe dingen uitproberen en in je gedachten kun je dan nagaan welke gevolgen dit heeft.

Zowel stimulus als response oefenen

Visualisatie kan fysiek / motorisch gericht zijn om bijvoorbeeld een techniek aan te leren of te verbeteren. Je kunt ook een situatie (stimulus) visualiseren waar je bijvoorbeeld het gedrag of de reactie van jezelf visualiseert op de reactie die je van de ander krijgt (respons). Dit stelt je in staat om je tactiek te bepalen. Dat kan heel motiverend werken.

De kracht van visualisatie

Wanneer je visualiseert creëerr je eigenlijk denkbeeldig de ultieme positieve situatie. En stelt met een nieuwe mindset doelen die je helpen om deze situatie werkelijkheid te maken. En het eindresultaat? Dat is net zo onbegrensd als je eigen verbeeldingskracht. Durf je wensen daarom dagelijks te visualiseren en creëer zo je eigen geluk.

“The harder you work… and visualize something, the luckier you get.” – Seal